Hvorfor er det egentlig krig i Syria?

6
2

Assad-familien har styrt Syria siden 1971. De tilhører en liten minoritet i landet kalt Alawittene. Alawittene har kontrollert forsvaret, det politiske apparatet og det hemmelige politiet. Styret har vært sekulært og landet i vekst, men det har vært svært lite rom for dissens og demokrati.

Flere grupper har gjort væpna opprør siden 2012. Noen av dem ønsker mer frihet eller demokrati. Andre, som den Islamske Stat, ønsker å innføre en fundamentalistisk islamsk stat. Kurdiske frigjøringsstyrker kjemper for å skape en uavhengig kurdisk stat i sine områder.

Mange opprørere tilhører landets sunni-majoritet, og det virker som Saudi-Arabia støtter flere væpna grupper for å opprette en mer vennligsinnet sunni-styrt stat. Assad-regimet får støtte fra shia-muslimske Iran (Alawittene ligger nærmest Shia-Islam), og Russland. Regimet har fått mye kritikk for å gå svært brutalt til verks for å bekjempe opprørerne, men nyter fremdeles mye støtte blant de sekulære og elitene i befolkninga.

0
0

Jeg var på Kino og så filmen Cries from Syria for 3 uker siden.

Den forteller på en fantastisk måte hva som skjedde og skjer. Anbefales!

Filmskaperne har intervjuet befolkningen om hvordan de opplever hendelsene. Så kan man synse og mene det ene eller det andre utfra ulike synsvinkler, men dette er nok så autentisk det blir hvis du ser saken fra vanlige menneskers synspunkt.

Som Fredrik Skaget Øyen sier i omtalen (link nedenfor) var det også for meg, en av de sterkeste filmene jeg har sett.

Det hører med til historien at jeg var den eneste personen i kinosalen og at jeg gråt som en unge når jeg forlot salen.

Det som skjer i Syria er bare trist. Stakkars, stakkars mennesker.

Se filmen. Man förstår godt hvorfor
disse menneskene flykter.

Viser 2 resultater
Ditt svar

Vennligst for å poste.