Hva menes egentlig med begrepet "det regressive venstre" eller "den regressive venstresiden"?

5
0

På det politiske kompasset finnes det fire akser: Autoritær vs liberal, og venstre vs høyre. Venstresiden er tradisjonelt assosiert med liberalisme og høyresiden er tradisjonelt assosiert med autoritærianisme, men disse henger nødvendigvis ikke sammen. Liberalister er opptatt av personlig frihet. Autoritære er opptatt av styring.

«Det regressive venstre» er autoritær politikk i liberalistisk forkledning; De ønsker å begrense personers ytringsfrihet (og andre rettigheter) for å skåne og beskytte grupper som anses som svake eller stigmatiserte. De får kallenavnet «regressive» fordi de ønsker å fjerne rettigheter og friheter, i motsetning til progressiv politikk der man stadig søker etter å øke eller beholde disse, og de bruker ofte sensur og vold som politiske virkemidler.

Dette er slik jeg har forstått det, hvertfall.

 • Magnus Ludvigsen

  Ironien i dette er jo at venstresiden har hatt minst like mye om ikke mer Totalitære styresett (les kommunisme)

  Det er vel derfor det politiske kompasset deler inn i den økonomsike høyre og venstre, og den mer sosiale/styringssystem Autoritær og Liberal

1
0

«Progressiv» var lenge et uttrykk brukt som en betegnelse for en del av venstresiden i amerikansk politikk, som ofte betegnes som Liberale. Fremgang, åpenhet og aksept for nye ideer var kjerne ideene.
«Regressiv» ble en negativ term for denne bevegelsen da de i større grad ønsket å tvinge frem fremgangen de mente var viktig, samtidig som de påstår at de var liberale.

Så isteden for å gå fremover, så gikk de tilbake.

 • Dag Inge Hansen

  Venstresiden er ikke forbundet med liberal slik som vi i europa forbinder med liberal. Les denne delen av Wikipedia-artikkelen som forteller litt om venstre-høyre-ideologien slik den er i USA. Det kan hende at venstresiden forsøker å fremmedgjøre kristen-konservative verdier som står sterkt i den konservative fløyen. Derfor er det vel snakk om liberal i forhold til innvandring, seksual legning og islamsk fundamentalisme og slikt, mens restriktiv i forhold til det tradisjonelle kristne livsyn som er på vikende front.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Politics_of_the_United_States#Usage_of_.22left.E2.80.93right.22_politics

 • Magnus Ludvigsen

  Dette er veldig sant, men så kommer vel også «Regressive venstre» som uttrykk fra USA.
  Holdningene jeg refererte til er jo motpoler til USA sin religiøst konservative side.
  De «Regressive» har lagt seg på en veldig militant «med oss eller mot oss» linje når det gjelder verdiene de står for, i følge de som bruker termen vel og merke, det er derfor du nå for tiden også hører uttrykket «Klassisk Liberal» som er mer i retning det vi andre ser på som Liberal.

Viser 2 resultater
Ditt svar

Vennligst for å poste.