FAQ

Hva er KortOppsummert.no?

KortOppsummert.no er en tjeneste hvor du kan finne korte og konsise oppsummeringer av det som skjer i nyhetsbildet til enhver tid. Det er ikke alltid like lett å henge med i mediehverdagen, så hvis du trenger en kort oppsummering av «hva greia er», kan du komme til KortOppsummert.no for å finne svaret. Og finner du det ikke, kan du selv stille spørsmål.

Koster tjenesten noe å bruke?

Nei. Tjenesten er helt gratis. På sikt kan det komme reklame på siden, men foreløpig er den både gratis og reklamefri. Du trenger bare å oppgi navn og epost for å opprette en brukerkonto, og informasjonen om det vil aldri bli delt med eller solgt til tredjepart. Vi sender heller ikke ut søppelpost, men forbeholder oss retten til å sende ut informasjon per e-post en sjelden gang hvis dette er viktig for driften og bruken av nettstedet.

Hvem kan stille spørsmål?

Alle kan stille spørsmål så fremt de har opprettet en brukerkonto på KortOppsummert.no og er logget inn.

Hvordan oppretter jeg en brukerkonto?

For å opprette brukerkonto kan du trykke på knappen STILL SPØRSMÅL, og du vil da tas til en side for å registrere brukerkonto eller logge inn hvis du allerede har en konto. Klikk på «Ny bruker» for å opprette din brukeronto, eller klikk på «Logg inn med Facebook/Twitter/Google» for å automatisk opprette en konto basert på din profil i sosiale medier.

Du kan også trykke på lenken «Ny bruker» eller «Logg inn med Facebook/Twitter/Google» under innloggingsfeltene som du finner i høyre kolonne på forsiden.

Når du oppretter ny bruker må du oppgi ditt fornavn, etternavn, e-postadresse og velge et passord. Du kan valgfritt oppgi URL til din hjemmeside hvis du ønsker det. Du vil deretter få tilsendt en e-post hvor du må klikke på en lenke for å aktivere kontoen. Hvis du senere redigerer din brukerprofil, kan du også laste opp et profilbilde og legge til en liten bio om deg selv. Oppretter du konto ved å knytte deg til Facebook, Twitter eller Google, vil ditt profilbilde der automatisk importeres.

Hvordan logger jeg inn?

Når du har opprettet brukerkonto og aktivert kontoen din, kan du enkelt logge inn ved å oppgi din e-postadresse og passord i innloggingsfeltet i høyre kolonne. Du kan også logge inn med Facebook, Google eller Twitter. Enklere blir det ikke!

Hvordan stiller jeg spørsmål?

Trykk på knappen STILL SPØRSMÅL, enten under søkefeltet på forsiden, eller øverst i høyre kolonne.

Spørsmål kan bestå av maks 150 tegn og skal kun inneholde ett spørsmål, ikke flere spørsmål eller delspørsmål. Du kan legge inn én URL (webadrese) og tilhørende tittel til en relevant artikkel eller nettside som bidrar til å utdype saken du spør om. Du må velge minst én kategori, men kan velge inntil tre kategorier. Tenk nøye gjennom ditt valg av kategori(er).

Du kan om ønskelig også laste opp ett illustrasjonsbilde til spørsmålet ditt. Det kan bidra til å gjøre det mer synlig/fremtredende, og også bidra med nyttig informasjon.

Når noen svarer på ditt spørsmål, vil du motta en varsling om dette på e-post.

Hvordan svarer jeg på et spørsmål?

Du må ha en brukerkonto og være innlogget. Klikk på spørsmålet du ønsker å svare på, og gi en kort oppsummering på maks 1000 tegn i svar-feltet. Svaret må bestå av ren tekst, altså uten html-kode eller annen formatering. Hvis du har behov for å henvise til eksterne nettsider/artikler, kan du oppgi inntil 3 URLer (webadresser) i egne felt for dette under svarfeltet.

Jeg har stilt et spørsmål og fått et tilfredsstillende svar. Hva gjør jeg?

Du trenger ikke gjøre noe, fordi alle kan bidra til å stemme opp/ned svarene slik at det beste svaret havner øverst i listen. Men hvis du ønsker å markere at du har fått et svar du er fornøyd med, kan du holde musepekeren over det svaret du synes er best, og du vil se en liten verktøylinje bli synlig oppe til høyre i svaret. Klikk på den grønne knappen for å akseptere dette som ditt godkjente svar. Svaret vil da merkes som akseptert, og vises øverst i listen av svar.

Jeg ønsker å stemme opp/ned et svar jeg synes er godt/dårlig. Hva gjør jeg?

Til venstre for hvert svar kan du trykke på piler for å stemme opp eller ned et svar. Hvis du synes svaret er veldig godt, kan du stemme det opp. Er svaret dårlig, kan du stemme det ned. Svar med mange opp-stemmer vil have høyere opp i listen av svar enn de med få opp-stemmer eller flere ned-stemmer. På denne måten bidrar du til å synliggjøre gode svar som kan hjelpe spørsmålsstiller og andre som leser.

Svarets forfatter vil få pluss-/minuspoeng knyttet til sin profil ettersom folk stemmer hans/hennes svar opp/ned. Det hjelper andre til å se hvilke brukere som er mest troverdige og aktive.

Kan jeg slette eller redigere mitt spørsmål/svar?

Ja. Hvis du er spørsmålets/svarets forfatter, kan du redigere eller slette dette. Du kan dog bare gjøre dette på spørsmål frem til spørsmålet mottar et svar. Når første svar er avgitt, låses spørsmålet for videre redigering.

Kan jeg dele innhold fra KortOppsummert.no?

Ja, gjerne! Hvis du finner et spørsmål med et godt, kort oppsummert svar, kan du gjerne dele dette i sosiale medier. Du kan enten kopiere URLen fra adressefeltet og lime inn på Facebook, Twitter e.l., eller du kan bruke delefunksjonen (Del) som du finner rett under spørsmålet.

Jeg ønsker å gi en liten kommentar til spørsmål eller svar. Er det mulig?

Ja, hvis du har en brukerkonto og er innlogget, kan du trykke på lenken «legg til kommentar» i den grå infoboksen under spørsmålet eller under et svar for å gi din kommentar. Det kan være nyttig for å be om presiseringer, påpeke feil eller tilføye nyttig informasjon.

Hvordan kvalitetssjekkes svarene her?

Kvalitetssjekken gjøres av brukerne selv. Ved at brukere stemmer svar opp og ned, vil de beste svarene ligge øverst og svarforfatter vil få eller miste poeng. Svar fra forfattere med mange poeng kan som regel anses for å være mer troverdige enn svar fra forfattere med få poeng eller minuspoeng.

Det er viktig at flest mulig bidrar, så vær aktiv på å stemme svar opp/ned slik at KortOppsummert.no får de beste og mest informative svarene på topp.

Ved at brukerne selv stemmer på svarene, skal det ikke være noe politisk bias i svarene som ligger på topp.

Jeg ønsker å rapportere et spørsmål/svar som bryter retningslinjene. Hvordan gjør jeg det?

Klikk deg inn på det aktuelle spørsmål. Hvis du vil rapportere et spørsmål, holder du musepekeren over det grå infofeltet under spørsmålet. Du vil da se et flagg bli synlig oppe til høyre. Klikk på dette for å rapportere spørsmålet.

For å rapportere et svar er fremgangsmåten den samme, men du må følgelig holde musepekeren over selve svaret.

Når du har klikket på flagget, må du oppgi en årsak og eventuell begrunnelse for hvorfor du mener spørsmålet/svaret må rapporteres. Takk for hjelpen!

Hvem står bak KortOppsummert.no?

Initiativtaker og ansvarlig redaktør for KortOppsummert.no er Gunnar R Tjomlid. I tillegg er det flere moderatorer som bidrar til å sørge for at ikke spørsmål, svar og kommentarer bryter med våre retningslinjer eller norsk lov.

Ansvarlig for nettsiden kan kontaktes på [email protected] eller ved å bruke vårt kontaktskjema.